Guide to Istanbul. Part 1: About the city and some tips

Istanbul ♥ Byen hvor man kan besøke to kontinenter på en og samme dag. Byen hvor man kan besøke mange historiske bygninger, spise masse god mat, og ikke minst: drikke tonnevis med te! Istanbul er en fantastisk by, som kan beskrives med et ord: travel. Med sine 15 millioner innbyggere er det den største byen i Tyrkia og det kan man også merke når man går rundt i de travle gatene. Pust med magen, ikke stress og ta deg tid til å fordøye alle inntrykkene som denne flotte, magiske byen server deg.

// Istanbul ♥ The city where you can visit two continents in one day. The city with a long history and many historical buildings. A city with great food and lots of tea. Istanbul is an amazing city, but if I were to explain it with one word it would be: busy. Istanbul has 15 millions inhabitents which make it the largest city in Turkey. And that you will experience while strolling around in the busy streets of Istanbul. Breath, do not let the chaos affect you, and take time to take in all that this amazing and magical city has to offer you. 

 

Generelt om Istanbul // About Istanbul:

Mange tror at Istanbul er hovedstaden i Tyrkia, og det har den også vært frem til 1923 da Ankara ble gjort til hovedstad i den nye tyrkiske republikken. Istanbul er derimot fortsatt Tyrkias største by. Byen ble grunnlagt av Keiser Konstantin og ble kalt for Roma Nova, altså nye Roma. Etter keiser Konstantins død ble byen kalt for Konstantinopel, og dette ble den kalt helt frem til 1930 hvor byen fikk navnet Istanbul. Bosporusstredet skiller Istanbul som by og er også skille mellom to kontinenter, Asia og Europa. Dette har også gjort Istanbul til et viktig knutepunkt mange tusen år tilbake i tid.

// Many people think that Istanbul is the capital of Turkey, and it was until 1923 when Ankara became the capital of the new Turkish republic. Istanbul is, on the other hand, still the largest city in Turkey. Istanbul was founded by emperor Constantine and he named the city Roma Nova or new Rome. After emperor Constantine’s death the city went under the name Constantinople, and it was called that until 1930 when it got the name Istanbul. The Bosporus strait divides Istanbul in two, and also separate two continents, Asia and Europe. This has made Istanbul to an important hub for thousands of year. 

DSC_3811

Istanbul overrasket oss på mange måter. Først og fremst ble vi sjokkert over byens størrelse. Det er rett og slett umulig å få med seg alt. Vi elsker å bruke bena når vi er på ferie, og gå til stedene vi skal til. I Istanbul måtte vi rett og slett innse at avstandene var for store, og vi måtte ty til offentlig transport.  Jeg har hørt at Istanbul er en by som må oppleves flere ganger, og det stiller jeg meg bak. Istanbul kan virke veldig overveldende første gang man er der, men jeg vil tro at man finner roen til å utforske mer når man kommer dit for andre, kanskje tredje gang.

Istanbul er en vakker by med flotte bygninger, mye historie og MANGE mennesker og biler. Her er det viktig og ikke ha det travelt, og heller ta alt litt som det kommer.

// Istanbul surprised us. Primarily we were shocked of  what an enormous city Istanbul is! It is simply impossible to see everything in just a few days. We love walking around when we are visiting a new city for the first time. In Istanbul we realized that we sometimes had to use public transportation because of the great distances. I have read that  Istanbul is a city that you have to experience more than once and now I understand why. Istanbul can be overwhelming the first time you are there, but I believe you will find the city to be a little less stressful when you are there for the second, or maybe third time. 

Istanbul is a beautiful city with a lot of historical and wonderful buildings, and  A LOT of people and cars. It is important to stay calm even though it may seem chaotic around you  and just take everything step by step. 

DSC_3654.jpg

 

Generelle tips: // Some tip:

 • Planlegg på forhånd hvilke steder dere vil besøke mens dere er i Istanbul. Ranger dem gjerne etter hva som er viktigst for dere å se, i tilfelle man ikke skulle få tid til å besøke alle stedene. Få deg en god oversikt på et kart på hvor stedene ligger i forhold til hverandre, og vær oppmerksom på kartets målestokk. Her gjorde nemlig vi en liten tabbe da det så ut som om ting lå veldig nært hverandre, mens avstanden i realiteten var mye større. Planlegg godt slik at du får sett stedene som ligger i nærheten av hverandre på samme dag.

  // Plan your visit to Istanbul and decide which places you want to visit while you are there. Make a list on which places to 
  prioritize, in case you won’t have the time to see all of them. Use a map to get an overview on where the places are located in relation to each other and be aware of the scale of the map. We were not aware of it and thought that some of the places were close to each other, when in reality there was quite a distance between them. Plan your days so that you can visit the sights that are close to each other on the same day. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • Gi deg selv tid til hvile. Jeg kan virkelig ikke få sagt nok hvor travel og overveldene Istanbul er. Her er det inntrykk fra alle kanter, og man er rett og slett nødt til å gi seg selv tid til hvile. Slå deg ned på en benk eller en kafé med en tekopp, og bruk tiden til å sortere alle inntrykkene. Da vil du få en mye bedre opplevelse av byen, og alt det flotte og unike den har å by på av mennesker, kultur, mat og historie.// Give yourself some time to rest. Istanbul is stressful and overwhelming. You need time to sort all of the impressions from the city. The sounds, the smelles, the people. Take some time to just sit on a bench or enjoy a cup of tea in a café, and just observe the life of Istanbul. I promise that you will get a better experience of the city, and everything it has to offer of great and unique culture, people, food and history.

  dsc_3717
 • Vær oppmerksom på svindlere. Før vi dro til Istanbul hadde vi lest om en vanlig skopusser – svindel som mange har opplevd. Det foregår slik at en skopusser går foran deg og mister børsten sin på bakken. En normal reaksjon for de fleste vil være å  plukke opp børsten og rope på skopusseren for å gi beskjed. Som takk insisterer han på å gi deg en skopuss, men forventer etterpå at du skal betale (da uten at dere har avtalt noe pris på forhånd). Selv om du nekter skopuss, vil han prøve å insistere. En nokså uskyldig svindel, men likevel verdt å vite om. Vi hadde som nevnt lest en del om dette på forhånd, og jammen skjedde det oss også! Vi gikk i en gate tom for andre mennesker en kveld, og ut fra intet kommer det en mann med en krakk og skopusserutstyr i hånden rett foran oss. Han mister en børste, og første innstinktet vårt er å plukke den opp. Heldigvis kommer vi på hva vi har lest, og går rett forbi børsten.  Skopusseren går foran oss noen meter til, men plutselig snur han tvert om, går tilbake og forsvinner.// Be aware that you may experience some scammers. Before we travelled to Istanbul we read about a normal scam that you most likely will experience while you are in Istanbul. You will meet a shoeshiner that will walk in front of you, and suddenly loose his brush on the ground. A normal reaction for most people will be to pick up the brush and tell the shoeshiner that he lost something. He will be grateful and insist on shining your shoes (no matter what type of shoes you have on). Afterwards he will expect that you pay him (even though you haven’t agreed on a price in advance). Even if you say no to getting your shoes shined, he will insist. It is a quite innocent scam, but still an uncomfortable experience. One night we were walking in a alley with no other people. Out of nowhere this shoeshiner appears in front of us. He had a stool and shoeshiner tools in his hand. He suddenly drops a brush on the ground and continues walking. It took us some seconds, but then we remembered the scam we had read about. We walked past the brush, without picking it up. The shoeshiner walks in front of us for a few more steps, before he suddenly turns around and disappears again….. 

dsc_3707

 • Du kommer til å treffe på masse løskatter og hunder. Istanbul kryr av spesielt katter, og for dyreelskere kan det være tungt å se så mange katter uten et hjem. MEN jeg har faktisk aldri før opplevd en by hvor de tar så godt vare på løskattene sine som i Istanbul. Flere steder kunne man se folk som matet kattene og flere kafér og restauranter satte ut både vann og hvilesteder (kasser, puter og lignende) for kattene. Jeg skulle bare ønske de fokuserte litt mer på kastrering av kattene, men hvorvidt de gjør dette har jeg lite informasjon om.// You will meet lots of cats and dogs without a home. Istanbul is full of especially homeless cats, and that is hard for all the animal lovers out there. BUT I have never experienced a city where they take such good care of there homeless cats as in Istanbul. People where feeding the cats, and many cafés and restaurants offered water and places for the cats to rest, like pillows, boxes etc. I just wished they would focus more on neutering the cats, but whether they do this in Istanbul I have very little information on. 

  DSC_3687-2

 

Transport//Transportation: 

Hver eneste dag er det rundt 5 millioner biler på veiene i Istanbul! Noe som sier seg selv at skaper totalt kaos i trafikken. Derfor er det bedre å komme seg rundt på andre måter. Vi hadde lest på forhånd at man burde være forsiktig med å ta taxi i Istanbul, da det finnes flere svindlere også her. Vi var så heldige å ha metro rett utenfor hotellet vårt, og det var lett å bruke denne. Man betaler for billetten på maskiner ved metrostoppet. Vi brukte google maps til å planlegge hvilken rute vi måtte ta for å komme til de ulike stedene, og på hvilke stasjoner man måtte bytte metro. Veldig enkelt! Til og fra flyplassen ordnet vi transport via hotellet, og betalte for transporten i resepsjonen på hotellet. Beregn tid for å sitte i kø til/fra flyplassen!

//Every day theres about 5 million cars driving on the roads of Istanbul. This, of course, makes a chaos in the traffic. I would really recommend to move around in Istanbul without using a car. Therefore do not use a taxi in Istanbul, it takes hours to get where you want to go, and they are also known for scamming tourist. You can get around almost everywhere in Istanbul by using the metro. We had a metro station right outside our hotel and it was a great way to move around in the city. You buy your tickets on a machine on the metro station/stop. We used google maps on our phone to see what line we needed to take, and on which stations we needed to switch metro. Very simple! To and from the airport we organized transport with our hotel, and payed in the hotel reception. Be prepared to spend time sitting in line to/from the airport. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I de neste innleggene skal jeg dele litt tips om hotell, mat og steder å besøke/steder som ikke er verdt å besøke i Istanbul ♥

In my next posts I will share tips on where to stay, where to eat and places to visit/not visit while in Istanbul ♥

2 kommentarer om “Guide to Istanbul. Part 1: About the city and some tips

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s