Guide to Istanbul part 3: Things to do

Nå begynner det faktisk å nærme seg godt over ett år siden vi var i Istanbul. Så nå føler jeg det er på høy tid å dele de siste tipsene med dere. Det forundrer meg at det skal ta så lang tid å skrive et slikt innlegg, men hverdagen krever sitt og tiden strekker ikke til. Siden sist jeg skrev her inne har jeg vært på reise i Japan, Fiji, Singapore, Aberdeen, København og en ny tur på Island. Dermed har jeg mye nytt å dele med dere! Jeg har også begynt på videreutdanning, så jeg får forberede meg på masteroppgaven om noen år med å skrive masse!

// It is almost a year and a half since we visited Istanbul. It is about time that I share my last Istanbul guide with you. I can’t understand why I used such a long time writing these posts, but I guess I can blame the everyday life with work, and now also school! Since the last time I wrote here on my blog I also visited Japan, Fiji, Singapore, Aberdeen, Copenhagen and Iceland, so I have a lot to share with you guys! 

I dette innlegget kommer jeg med tips til ting å gjøre i Istanbul. Jeg skriver også om hvilke ting man kan droppe om tiden ikke strekker til. Rett og slett en liten prioriteringsliste.

// In this post I will share things to do i Istanbul, and also what you can rule out from your plan if you do not have the time. Simply a list prioritizing what to do.  

Istanbul er full av store, flotte, majestetiske bygninger. Har man vært i Roma, kan man godt forstå hvorfor Istanbul kalles Roma Nueva (nye Roma). Det er så mye kultur, arkitektur og historie i denne byen, og det er nok derfor det har vært vanskelig å skrive dette innlegget. Det er så mye vi ikke fikk sett! Her kommer likevel våre erfaringer, og jeg håper det kan gjøre dere litt klokere. Vi starter med noen av moskeene!

// Istanbul is full of  large, beautiful and majestic buildings. If you’ve ever been to Rome, you can easily understand why Istanbul is called Roma Nueva (new Rome). The city is filled with culture, architecture and historical sights. I think that is the reason it has been so difficult to write this post. There were so many things we did not see. Still, here is a list of our experiences while visiting some of the sights in Istanbul, and hopefully it will help you guys! We will start with some of the mosques! 

Moskeer // Mosques:

Det finnes ca. 900 moskeer i Istanbul. Noen mer kjente enn andre naturligvis. Her er hva jeg synes om de vi besøkte:

// There is about 900 mosques in Istanbul. Some more famous than others. Here is what I thought about the ones we visited: 

 • Den blå moské: Denne moskeen var kanskje noe av det jeg hadde gledet meg mest til å se i løpet av turen, og kanskje også den som skuffet mest, dessverre…. Hvis man googler den blå moskeen får man opp bilder av en nydelig moské med masse blå mosaikk. Den er helt nydelig å se på fra utsiden, men innsiden skuffet meg. Jeg tror omtrent ikke jeg så en eneste blå flis, og den var absolutt ikke slik den så ut på bilder. De må jo være redigert så til de grader? Nå skal det sies at den var under oppussing mens vi var der.  Hvis man ikke har så høye forventninger, så er det en fin moské og det er kjekt å ha vært der. Mitt tips: Denne moskéen kan droppes om du ikke har tid, men ta deg tid til å beundre den fra utsiden. Bruk heller tiden på de andre moskéene jeg tipser om under her, så slipper du til og med andre turister!

  // Blue Mosque: This mosque was the one I was most excited about to see. I had googled it before we travelled, and it looked like a beautiful mosque with a lot of blue mosaics, so I could easily understand why it was called the blue mosque. Unfortunately this mosque was very disappointing. Don’t get me wrong, it was beautiful on the outside (even though it was under construction), but the inside was very disappointing. I could not see a single blue tile, and it did not look at all like the pictures I had seen beforehand. My tip: Skip the long queue to this one, but admire it from the outside because it is really beautiful! And visit one of the other mosques I tipped about in this post.

 • Sülemaniye mosque: Er det en moské i Istanbul jeg absolutt vil anbefale derimot, så er det denne! Det er den største moskéen i Istanbul, og ligger på en liten høyde i Fatih (ikke så langt i fra der vi bodde). På veien hit kan du i tillegg få med deg regnbuetrappene (som forresten ikke er like fargerike lenger). Denne moskéen var virkelig vakker, både på innsiden og utsiden. Det var dessuten mye mindre mennesker enn i den blå moskéen. Fra moskéen får du også en nydelig utsikt over byen. At den blå moskéen er mer populær enn denne, det kan jeg virkelig ikke forstå!

  // Sülemaniye mosque: This mosque on the other hand, I would really recommend! This is the largest mosque in Istanbul, and it’s situated on a hill in Fatih (not far from where we were staying). While walking to this mosque you can even stop by the rainbow stairs (not as colorful anymore though…). This mosque was really beautiful both on the inside and the outside. And the best thing: there were no line to get in, and just a few other tourists. You also get a beautiful view over the city from this mosque. I can’t really understand why the blue mosque is more popular than this one!

  PA160002.jpg

PA160010.jpg

 • Hagia Sophia: Bygget ligger rett ovenfor den blå moskéen. Det å sitte i parken mellom disse svære, flotte byggverkene er absolutt en opplevelse i seg selv! Jeg likte Hagia Sophia mye bedre enn den blå moskéen. Dette er virkelig et flott bygg med lang historie og mye flott kunst og arkitektur. Hagia Sophia regnes ikke som en moské lenger. Den ble bygget til å være en kirke, ble så omgjort til en moské da tyrkerene inntok Konstantinopel på midten av 1400-tallet, og fungerer i dag som et museum. Virkelig et utrolig vakkert, svært og imponerende bygg!

  // Hagia Sophia: This building is situated just across from the blue mosque. To sit in the park in the middle of these enormous and beautiful buildings is really an experience. Hagia Sophia has a lot of tourist as well, but this place I really liked, so it is worth a visit! This beautiful building is filled with history, art and beautiful architecture. Hagia Sophia is not considered to be a mosque anymore.  It was built to be a church, was transformed to a mosque when the Turks invaded Constantin in the middle of the 15th century and is now a museum. A really beautiful, gigantic and impressive building!

  PA180063.jpg

 • Atik Ali Pasha Mosque: Dette var den nærmeste moskéen til vårt hotell, og også den vi hørte bønneropene høyest fra. Vi syns det var fint å besøke denne, ettersom at den lå tvers ovenfor veien fra der vi bodde. Vi gikk forbi den nesten hver dag. Her kunne vi stå på plassen utenfor å få med oss når de lokale gikk inn for bønn, uten at vi stod blant en gjeng med turister. Her får du opplevelsen helt alene. Dessuten er det jo ganske kult å ha et bygg fra 1400-tallet som nærmeste nabo til hotellet. Det gjør at man kjenner litt ekstra på byens lange historie.

  // Atik Ali Pasha Mosque: This mosque was the closest one to our hotel. The one we heard the prayers loudest from. We really wanted to visit this one, since it was the closest to our hotel, and we went by it almost every day. Here you can stay on the outside and watch while the locals go in for their prayers. And the best thing: you can do it all by yourself without other tourists by your side. It is also extremely cool to have a building from the 15th century as your hotel neighbor. It makes you think about the long history of this city. PA180067.jpg

 • Nuruosmaniye Mosque: Denne moskéen synes jeg kanskje var en av de fineste, utenom Sülemaniye. Kanskje mest fordi vi ikke hadde noen forventninger til den? Denne lå også like ved hotellet vårt. Den var bare så utrolig nydelig, ren og vakker på utsiden. På innsiden synes jeg at moskéene er nokså like, men det er fint å ta seg tid til å beundre de flotte teppene og flisene. Virkelig verdt et besøk hvis du er i område!
  // Nuruosmaniye Mosque: This mosque was maybe the prettiest one, besides the Sülemaniye. Maybe because we did not have any high expectations to it? This was also located close to our hotel. It was just so incredibly gorgeous, clean and beautiful on the outside. On the inside it looked pretty much the same as the other ones, but take time to admire the beautiful carpets and tiles. Worth a visit!

  DSC_3810.jpg

 

Andre steder:

Topkapi Palace: Palasset som fungerte som sultanenes bolig mellom midten av 1400- til 1800 tallet. I dag fungerer palasset som et museum, og ligger like ved Hagia Sophia og den blå moskéen. Et historisk sted, med virkelig vakker mosaikk over alt. Spennende å gå rundt i palasset å tenke på hvordan sultanene må ha levd. En tilværelse av luksus på høyt nivå! Palasset er ganske populært blant turister, og holder stengt på tirsdager.

// Topkapi Palace: The palace worked as a residence for the ottoman sultans between the 15th – 19th century. Today the palace function as a museum, and is situated close to Hagia Sophia and the blue mosque. A historical place with a lot of beautiful mosaic and interesting history. Walking in the rooms where the sultans ate, slept and relaxed is quite an experience. What a luxury they lived in! Topkapi Palace is popular among the tourist and is closed on Tuesdays. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dolmabahce palace: Hvis valget står mellom å besøke Topkapi palace og Dolmabahce palace, ville jeg anbefalt sistnevnte. For et vakkert sted! Bare beliggenheten i seg selv gjorde meg målløs. Virkelig lett å leve seg inn i hvordan sultanene måtte hatt det i dette overdådige bygget. Når man kommer på slutten av turen gjennom muséet kommer man til en enorm hall med en gigantisk lysekrone (faktisk verdes største krystall-lysekrone). I det øyeblikket forstod jeg hvorfor denne delen enda brukes til viktige møter mellom nasjoner også den dag i dag. Jeg kan ikke si annet enn: wow! Ta deg også en tur i hagen rundt bygget. Ord kan ikke beskrive hvor vakkert det var her. Det er også mindre turister enn ved Topkapi palace, stort pluss!

// Dolmabahce palace: If you don’t have the time for both Topkapi palace and Dolmabahce palace, I would recommend Dolmabahce. There are still a lot of tourtist here, but not so many as in Topkapi. Dolmabahce palace is beautiful and is situated right by the ocean, and has its own little port. A stunning location! The tour ends in the ceremonial hall where you will find the worlds largest bohemian crystal chandelier. This room is still used for important international meetings, and I can really understand why. What a spectacular room! Take a walk in the garden behind the building as well.  Words can’t describe how beautiful it is. 

PA170031.jpg

PA170034.jpg

 

Båttur over Bosporos – til Asia!: Det finnes mange selskap som arrangerer båttur til Asia, og over Bosporos, og alle tilbyr litt forskjellig. Her er det bare å velge og vrake. Vi bestilte en tur som tok oss med buss til Dolmabache palace, videre til et utsiktspunkt og så med buss over til Asia-delen og også på et utsiktspunkt her. Vi var bare på en restaurant i Asia-delen og tok en kaffe, så akkurat her skulle jeg ønske at vi hadde fått litt mer tid. Etterpå tok vi en båt gjennom Bosporos-stredet, hvor vi så mange fine bygninger langs turen. Båtturen var også inkludert middags-buffé. På vei tilbake var vi innom en liten fiskelandsby i Asia-delen som het Anadolu Kavagi. Veldig stilig sted!

// Boat trip across Bosporos to Asia!: It is a lot of companies that arranges boat trips across Bosporos to Asia, and everyone offers different things. Here you can choose whatever suites you. We ordered with a company that took us to Dolmabache palace, further on to a viewpoint and then by bus to Asia to a viewpoint and café there. We did not have a lot of time in Asia, so I wish we would have more time there. After the trip by bus we took a boat in the Bosporos strait, where we saw a lot of beautiful buildings. It was a guided tour and it also included a dinner buffé. On our way back we stopped by a little fishing village called Anadolu Kavagi that was in the Asian part. A cool place!

PA170030.jpg

PA170038.jpg

PA170051.jpg

 

Grand Bazaar: Et av de største og eldste markedene i verden! Markedet har hele 4000 butikker, og her kan man jo vandre i timesvis hvis man orker. Her kan man få tak i alt fra smykker, tepper, lykter og servise. Det kan være noe slitsomt på grunn av alle som prøver å få deg inn i sin butikk, men hvis man er forberedt på det (og kanskje også har en liten plan om hva man vil kjøpe), så er dette et spennende sted å gå! Jeg anbefaler å komme tidlig om morgenen, før markedet er stappfullt med mennesker. Husk at her forventes det at du pruter på prisene. Og forresten: markedet holder stengt på søndager.

// Grand Bazaar: One of the largest and oldest markets in the world! The marked has 4000 stores! You can walk here for hours if you have the patients. Here you can get everything from jewelry to carpets and crockery. It can be a little stressful being here because everyone wants you to come and look at their store. So my best tip is to be prepared for that and have a plan for what you want to buy. I would also recommend to come in the moring, before the place get packed with people. Remember that you are expected to bargain and that the marked is closed on Sundays. 

 

Den Egyptiske Basaren: Krydder og te så langt øye kan se! Dette er også et marked, og her går man hvis man ønsker seg noen spennende krydder eller kanskje litt tyrkisk te? Uansett om man skal ha noe eller ei, så er det verdt turen innom. Markedet ligger helt nede ved havnen ved siden av Yeni Cami moskéen (som dessverre var stengt for oppussing da vi var der).

// The Egyptian bazar: Spices and tea everywhere! At this market you can get all the spices you ever dreamed of, Turkish delights and Turkish tea. Even if you are not planning to buy anything, it is worth the visit. The market is situated by the port, right next to the Yeni Cami mosque (that unfortunately was closed due to construction when we were there) 


Galata tower og område rundt: 
Vi var aldri oppe i Galata tower, men det skal visstnok være en flott utsikt over byen. Det ligger også en restaurant i den øverste etasjen. For oss var det nok i seg selv å være i område rundt Galata tower. Dette var nok det område i Istanbul vi likte oss best, som jeg også nevnte i forrige innlegg. Her var det mange små og koselige kaféer, restauranter og stilige, unike butikker.

// Galata tower and the nearby area: We were never in the top of Galata tower, but it’s supposed to have a nice view over the city and also a restaurant in the top floor. For us the experience itself was the area around Galata tower. This was the area in Istanbul we liked the most. It had a lot of cosy cafés, restaurants, and cool and unique stores. 

DSC_3775

Basilica Cistern: Den største av sisternene under Istanbul, like ved Hagia Sophia. Et vannreservoar som ble bygget i år 532 med formål om å forsyne sentrale deler av Konstantinopel og keiserpalasset med ferskvann. Dere har kanskje sett en av de siste scenene i filmen Inferno, basert på Dan Brown sin bok med samme navn? Der Tom Hanks springer rundt i et blodrødt vann mens det holdes en konsert. Dette er stedet hvor denne scenen er spilt inn, og det er noe helt magisk og fantastisk med hele konstruksjonen som har ligget der under byen i mange tusen år. Dessverre var også en del av dette under oppussing mens vi var der, men likevel en kul opplevelse. Dog var det ingenting vann i sisternen da vi var der. Hadde lest på forhånd at det fremdeles var litt vann der (noe som nok ville skapt en enda kulere effekt med alle lysene de har satt opp), men mulig det også skyldtes oppussingen.

// Basilica Cistern: The largest of the cisterns under Istanbul, situated close to Hagia Sophia. A water reservoar that was built in year 532 to supply central parts of Constantin and the emperor palace with water. Maybe you’ve seen one of the last scenes form the movie Inferno, based on Dan Brown’s book? Tom Hanks is running in the red water while a concert is being held. This is the place where this scene is recorded. It is something magical and fantastic about this construction that has been situated under this huge city for many thousands of years. Unfortunately some parts of this was also under construction while we were there, but it was still a cool experience. The only bad thing was that it was no water in the cistern when we were there. I read that they still keep som water there, but maybe it was because of the construction work. 

 

Mye av opplevelsene i Istanbul får man av å bare vandre rundt i gatene. Ta til seg alle inntrykkene, luktene og det yrende folkelivet rundt enn. Ikke minst er maten en veldig stor del av alt, og i neste og siste guide fra Istanbul skal dere få tips om nettopp dette!

// Many of the experiences in Istanbul you get from just walking in the streets. Take in all that is going on in the city, the smells and all the people. The food is a big part of the whole experience, and that is what I will tell you a little bit more about in my last guide from Istanbul. 

En kommentar om “Guide to Istanbul part 3: Things to do

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s